Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I nařízená střídavá péče funguje

Častým argumentem odpůrců střídavé péče je tvrzení, že čtyřleté dítě je na střídavou péči malé, případně, že se spolu rodiče nedokáží domluvit. Není to pravda.

 


Na článku o úsilí některých rodičů usilujicích o střídavou péči, který vyšel včera ve zprávách na idnes.cz mne zaujala věta: "Zůstává ale otázkou, zda v případě, kdy oba rodiče spolu nejsou schopni efektivně komunikovat a střídavou péči žádá pouze jeden, má takovéto řešení šanci na reálné fungování".
Nařízená střídavá péče, kde jeden z rodičů špatně komunikuje má šanci na fungování a funguje. Řeknu vám proč. Je přirozené, že soudci, psychologové a sociální pracovníci jsou lidé mající určitý názor. Ten vyjadřují v posudcích a doporučeních. Často se ve svých doporučeních liší. Pak je důležité zkoumat, na základě jakých informací ke svému názoru dospěli. Jako odborníci by totiž svůj názor měli opírat o studium literatury, pravidelné vzdělávání na odborných seminářích a zkušeností z praxe. A to je problém. Odborné literatury a studií k této problematice je velmi málo, pokud vůbec existuje, je zahraniční. I příkladů z praxe je málo, téměř neexistují. Lidé, kteří střídavou péči mají se o ní bojí mluvit, aby o ni nepřišli. Pro mnohé jsou totiž trnem v oku.
Zjišťujeme-li, na jakých základech doporučení znalce, ať už psychologa nebo sociálního pracovníka stojí, odhalujeme, že z velké míry stojí často pouze na nepodložených názorech, doměnkách, informací z doslechu a bohužel i na subjektivních zkušenostech osobního života.
Tvrdí-li někdo, že čtyřleté dítě je na střídavou péči malé, že střídavká péče není možná při absence ochoty komunikovat u jednoho z rodičů, není to pravda. Tvrdí-li někdo, že neexistují psychologové, soudci a sociální pracovnice, kteří se snaží zopodvědně a spravedlivě věc posuzuvat, mýlí se. Stejně tak se mýlí ti, kteří považují milující tatínky usilující o možnost být svým dětem dál při výchově oporou alespoň  formou střídavé péče, když to nejde jinak, za nepřátele žen. My muži od střídavky máme rádi ženy, vážíme si zodpovědných matek a všech lidí, kteří stejně, jako my neřeší, kdo je pro dítě lepší, ale hledají způsob, ja ve výchově dítěte zachovat oba vzájemně nenahraditelné a pro zdravý vývoj dítěte důležité vzory. Mužský i ženský.
Podporuji manifestaci "Vraťe dětem táty", svolanou dnes v 15 hodin na Palackého náměstí v Praze. Kvůli počasí se z Brna nemohu dostavit a podpořit osobně. Chci však říct, že v Brně existuje renomovaná dětská psycholožka, která říká, že ideální věk dítěte pro začátek střídavé péče jsou 4 roky. Existuje i OSPOD, která doporučil střídavou péči navzdory velkým sporům rodičů a komunikačním problémům mezi nimi. Na městském soudě v Brně existuje minimálně jeden soudce, který již před třemi lety prozíravě nařídil střídavou péči proti vůli ženy u tříletého dítěte. Stejný OSPOD po třech letech fungování střídavé péče oficiálně u soudu potvrdil, že nyní šestileté dítě po všech stránkách prospívá, je spokojené a doporučil střídavou péči zachovat.
Každý, kdo tvrdí, že střídavku nařídit nelze, nebo že je na ni 3 až 4 leté příliž malé se bude muset vypořádat s názorem renomované psycholožky z Brna. Správnost jejího doporučení o vhodnosti střídavé péče pro tříleté dítě potvrdil nejen po třech letech samotný OSPOD, ale potvrzuje ho především svým svým spokojeným životem můj syn Matěj. Nezapomínejme, že hramonická úplná rodina je pro vývoj a výchovu dětí nejlepší, střídavá péče je jen nejlepší z nouzových řešení. Nezapomínejme, že ve stejné situaci, jako jsou ve sporu o děti muži, jsou i často ženy, mysleme na ně a pomáhejme jim.

Na článku o rodičích usilujicích o střídavou péči, který vyšel včera ve zprávách na idnes.cz mne zaujala věta: "Zůstává ale otázkou, zda v případě, kdy oba rodiče spolu nejsou schopni efektivně komunikovat a střídavou péči žádá pouze jeden, má takovéto řešení šanci na reálné fungování".

Nařízená střídavá péče dítěte pod 5 let věku, kde jeden z rodičů špatně komunikuje má šanci na fungování a funguje. Řeknu vám proč.

Je přirozené, že soudci, psychologové a sociální pracovníci jsou lidé mající určitý názor. Ten vyjadřují v posudcích a doporučeních. Často se ve svých doporučeních liší. Pak je důležité zkoumat, na základě jakých informací ke svému názoru dospěli. Jako odborníci by totiž svůj názor měli opírat o studium literatury, pravidelné vzdělávání na odborných seminářích a zkušenosti z praxe. A to je problém. Odborné literatury a studií k této problematice je velmi málo, pokud vůbec existuje, je zahraniční. I příkladů z praxe je málo, téměř neexistují. Lidé, kteří střídavou péči mají se o ní bojí mluvit, aby o ni nepřišli. Pro mnohé jsou totiž trnem v oku.

Zjišťujeme-li, na jakých základech doporučení znalce, ať už psychologa nebo sociálního pracovníka stojí, odhalujeme, že z velké míry stojí často pouze na nepodložených názorech, doměnkách, informacích z doslechu a bohužel i na subjektivních zkušenostech z osobního života.

Psychologové, soudci a sociální pracovnice, kteří se snaží zodpovědně a spravedlivě věc posuzuvat existují. Ti, kteří považují milující tatínky usilující o střídavku za nepřátele žen se mýlí. Máme rádi ženy, vážíme si nesobeckých zodpovědných matek a všech lidí, kteří stejně, jako my neřeší, kdo je pro dítě lepší, ale hledají způsob, jak ve výchově dítěte zachovat oba vzájemně nenahraditelné a pro zdravý vývoj dítěte důležité vzory. Mužský i ženský.

V Brně žije známá dětská psycholožka, která říká, že ideální věk dítěte pro začátek střídavé péče jsou 4 roky. Existuje i OSPOD, který doporučil střídavou péči navzdory velkým sporům rodičů a komunikačním problémům mezi nimi. Na městském soudě v Brně existuje minimálně jeden soudce, který již před třemi lety prozíravě nařídil střídavou péči proti vůli ženy u tříletého dítěte. Stejný OSPOD po třech letech fungování střídavé péče oficiálně u soudu potvrdil, že nyní šestileté dítě po všech stránkách prospívá, je spokojené a doporučil střídavou péči zachovat. Klady výrazně převýšily zápory.

Každý, kdo tvrdí, že střídavku nařídit nelze proti vůli jednoho rodiče, nebo že je na ni 3 až 4 leté dítě příliš malé se bude muset vypořádat s názorem renomované psycholožky z Brna a mým příkladem. Správnost doporučení vhodnosti střídavé péče pro tříleté dítě potvrdil nejen po třech letech samotný OSPOD, ale potvrzuje ho především svým spokojeným životem můj syn Matěj.

Harmonická úplná rodina je pro vývoj a výchovu dětí nejlepší, střídavá péče je jen nejlepší z nouzových řešení. Nezapomínejme na lidskou nedokonalost, každý má však právo se na výchově svých dětí podílet. Není důležité, který z rodičů je lepší, nepodporujme jejich vzájemnou rivalitu, ale využijme toho, že oba dva o dítě zájem mají, jsou výchovně způsobilí a chtějí o něj pečovat. Soudy a sociální odbory mají dost síly rozhádané rodiče ke spolupráci donutit. Měla by to být jejich práce. V zájmu dětí. Nezapomínejme, že ve stejné situaci se mohou ocitnout a ocitají nejen muži, ale i ženy.

Autor: Petr Cihlář | pátek 10.12.2010 12:24 | karma článku: 16,44 | přečteno: 2108x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Herec Alec Baldwin nikoho nezastřelil

Novinové titulky na mne dnes celý den křičí, že oblíbený herec Alec Baldwin někoho zastřelil. Není to pravda.

22.10.2021 v 15:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1691x | Diskuse| Média

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

Myslím, že nejsem sám, kdo si to myslí, ale zatím jsem neviděl nikoho, kdo by to napsal. Možná mi to také smažou.

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

Feministky, běžte už s tím genderem někam. Jsem chlap a mám rád ženský. Budu jim koukat na zadek, dělat decentní narážky, aby věděly, že mám zájem nebo prostě jen proto, aby je to potěšilo.

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26 | Přečteno: 2871x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

Media ovlivňují veřejné mínění. Podívejme se, jak se s projevem exprezidenta Klause na sněmu Trikolory vypořádaly Novinky

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Politika

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

Všechno znal, všechno uměl, na všechno si troufal. Skoro všichni ho podporovali a přimlouvali se za něho. Zdál se být ideálním kandidátem. Cestu měl zametenou. Než si to pokazil sám.

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28 | Přečteno: 2091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...