Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČeskoSlovensko - země jednoho rodiče

Slovenské úřady a instituce se ke střídavé péči netváří tak chladně až nepřátelsky, jako naše. Střídavka tam byla uzákoněna teprve nedávno, přesto tamní media věnují problematice porozvodové a zvláště střídavé péče větší pozornost, než media česká. Slovenské úřady a instituce se ke střídavé péči nestaví tak chladně, jako české. Střídavka byla na Slovensku uzákoněna teprve nedávno, přesto tamní media věnují problematice porozvodové a zvláště střídavé péče větší pozornost, než media česká. Střídavá péče je na Slovensku téma a začíná rychle získávát svůj zasloužený prostor, jako jinde v civilizovaném světě.

Kromě mediálně známých celebrit, jako je třeba podnikatel Boris Kollár se k podpoře střídavé péče hlásí celé úřady ÚPSVaR, což je obdoba našich OSPOD, úřad práce, sociálních věcí a rodiny. První workshopy na téma střídavé péče se konaly v Topolačanech a Bratislavě.


Kromě mediálně známých celebrit, jako je třeba podnikatel Boris Kollár se k podpoře střídavé péče hlásí celé úřady ÚPSVaR, což je obdoba našich OSPOD, úřad práce, sociálních věcí a rodiny. První workshopy na téma střídavé péče se konaly v Topolačanech a Bratislavě.
Je smutné, že v České republice tato myšlenka nesmyslně takovou podporu nemá. Víc, než na děti, myslíme na peníze a moc, rozhodovat nám pomáhají předsudky a klišé. Ženské spolky nám vštěpují myšlenky, že dítě patří k matkám, které nejlépe vědí, co je jeho zájmem. Tvrdí, že týraní muži neexistují, že tísňové linky a azylové domy je nutné zřizovat jen pro ženy. Zkuste jako muž přijít na policejní služebnu a ohlásit, že vás bije. Vysmějí se vám. Ne, že by se muž neubránil. Ale raději se nechá bít, než aby se se ženou rval. To, že vždy ten fyzicky silnější musí týrat slabšího je stejný nesmysl, jako že ten vzdělanější vydělá v zaměstnání víc peněz, než méně vzdělaný. Ale to jsem odbočil.
Přestaňme podporovat feministické spolky státními dotacemi. Tyto organizace jsou extremistické, dětem nepomáhají, naopak jim škodí. Kolik procent obvinění z domácího násilí se ukázalo, jako smyšlených? Proč jsou děti bez soudního rozhodnutí zavírána s matkami do azylových domů, kam muži přístup nemají jen kvůli svému pohlaví? Jak můžem ve společnosti trpět tak otevřený rasismus pohlaví? Proč nikdo netrestá únosy dětí jedním rodičem? Prava dětí na oba rodiče jsme se přece zavázali dodržovat. Jsou to mezinárodní úmluvy!
Dobří a špatní lidé jsou přece mezi všemi rasami i pohlavími. Muži nejsou o nic horší, než ženy. V oblasti opatrovnictví a péče o děti je však třeba urychleně nastolit přirozenou rovnováhu. To, že jsou téměř všechny děti po rozvodu svěřovány matkám, to, že otcům je matkami beztrestně i navzdory rozsudku soudu v kontaktu s dětmi měsíce či roky bráněno, to normální není. K voláním  otců jsou státní instituce příliš často hluché. Všimneme si jen špiček ledovce. Matka,  která dítě otrávila Fridexem nebo s ním skočila z okna, aby ho nemusela dát otci. Potřebujeme takove "senzace"? Vzpomeňme také na Honzíka Rokose, jehož matka zabila, aby ho otci nedala. Byli otcové tak zlí, bylo by u nich dítě tak ohroženo, že by to jednání matek mohlo omluvit? Vůbec ne. Děti, které přežily a byly obratem svěřeny otcům prospívají dobře a muži se o ně citlivě starají. Jak se z techto případů poučíme? Vyhodíme z práce jen tu konkrétní úřednici či policistku, která pochybila? Ne, to je málo. Volám po společenských změnách. Změnách vnímání tohoto problému.
Vidíme totiž jen špičku ledovce. Pod hladinou jsou ale případy, ke kterým jsme hluší. Manipulace dětí matkami proti otcům a zločiny netečných úřadů proti nim. Sledujme živý případ Lady Jedličkové z Brna, která byla v sedmi letech sebrána spořádanému otci a po 4 letech s otcem svěřena nezaměstnané matce do azylového domu, která poslední 4 roky trávila v psychiatrické léčebně. Tento případ provází neuvěřitelně velké množství pochybení OSPOD. Navzdory zprávám pracovnic Fondu ohrožených dětí, kde se otec může pouze hodinu týdně s dívkou stýkat (pokud ji matka přivede), že holčička bez otce strádá a doporučují rozšíření styku, je OSPOD hluchý a nápravu své špatné práce nezjednal? Proč? Nechce přiznat pochybení? Možná by měli celů tamní úřad zavřít. Případ sledujme, máme unikátní příležitost. Rozvine se u Lady v područí matky syndrom zavrženého rodiče a skončí v psychiatrické léčebně dřív, než zasáhne nefunkční OSPOD? Ale to jsem odbočil.
V úterý 22. března začíná v Bratislavě výstava Slovensko - země jednodho rodiče. Bude představeno 12 příběhů a problémů, které souvisejí s porozvodovou péčí o děti. Výstava se bude konat přímo ve vstupní hale slovenského parlamentu a bude trvat týden. Na otevření je pozván předseda parlamentu a zástupci klubů všech stran. Cílem organizátora akce - ligy otců je prezentovat osudy otců, matek a hlavně dětí, který je odpírán jeden rodič.
12 příběhů bude na velkých panelech promluvat o nemožnosti vynutit styk s dítětem, i když je nařízený soudem, o osudech dětí, kterým chybí otec, nespravedlivosti při vytěsňování jednoho rodiče a syndromu jeho zavržení. Výstava neukazuje pouze na to, jak důležití otcové v životě každého člověka je, ale i přiznává, že se otcové někdy sami chovají nezodpovědně.
Poslancům Národní rady i široké veřejnosti chce slovenská Liga otcov tento problém prezentovat a současně zveřejnit deklaraci o rovnoprávném rodičovství s návrhy na zlepšení v této oblasti.
Je vidět, že zastánci střídavé péče nejsou mstící se domácí násilníci, jak se nám mnohdy podsouvá. Problém si uvědomují a myšlenu střídavé péče si berou za svou i kultivovaní lidé, veřejně se k ní hlásí i úředníci a úřady. Bez jejich pomoci by takové akce nebylo možné organizovat..
A co vy, čeští úředníci? Uděláte taky něco nebo nebudete dělat nic, protože vašim dětem a vnoučatům nikdo v kontaktu s vámi nebrání a vás se problém netýká?

Je smutné, že v České republice tato myšlenka takovou podporu nemá. Víc než na děti, myslíme na peníze a moc, rozhodovat nám pomáhají předsudky a klišé. Některé ženské spolky nám vštěpují myšlenku, že děti patří k matkám, které nejlépe vědí, co je jejich zájmem. Tvrdí, že týraní muži neexistují, že tísňové linky a azylové domy je nutné zřizovat jen pro ženy. Zkuste jako muž přijít na policejní služebnu a ohlásit, že vás žena bije. Vysmějí se vám. Ne, že by se muž neubránil. Ale raději se nechá bít, než aby se se ženou rval. Ženami vymyšlená obvinění z domácího násilí zůstávají nepotrestána. To, že vždy ten fyzicky silnější musí týrat slabšího je stejný nesmysl, jako že ten vzdělanější vydělá v zaměstnání víc peněz, než méně vzdělaný.

Dobří a špatní lidé jsou přece mezi všemi rasami i pohlavími. Muži nejsou o nic horší, než ženy. Nezáleží ani na věku a vzdělání. V oblasti opatrovnictví a péče o děti je však třeba urychleně nastolit rovnováhu. To, že jsou téměř všechny děti po rozvodu svěřovány matkám, to, že otcům je matkami beztrestně i navzdory rozsudku soudu v kontaktu s dětmi měsíce či roky bráněno, to normální není. K voláním otců jsou státní instituce příliš často hluché. Všimneme si jen špiček ledovce. Matka, která dítě otrávila Fridexem nebo s ním skočila z okna, aby ho nemusela dát otci. Potřebujeme takové "senzace"? Vzpomeňme také na Honzíka Rokose, jehož matka zabila, aby ho otec neměl. Byli otcové tak zlí, bylo by u nich dítě tak ohroženo, že by to jednání matek mohlo omluvit? Vůbec ne. Děti, které přežily a byly obratem svěřeny otcům prospívají dobře a muži se o ně citlivě starají. Jak se z těchto případů poučíme? Vyhodíme z práce jen tu konkrétní úřednici či policistku, která pochybila a potrestáme matku? Ne, to je málo. Volám po společenských změnách. Změně ve vnímání tohoto problému, aby utrpení těchto malých mučedníků nebylo zbytečné.

Pod hladinou jsou ale případy, ke kterým jsme slepí. Manipulace dětí matkami proti otcům a zločiny netečných úřadů. Proč Dominik málem umřel? Proč musel být desetiletý Alan zavřen kvůli jednání své matky do psychiatrické léčebny? Sledujme také živý případ Lady Jedličkové z Brna, která byla v sedmi letech sebrána spořádanému otci a po 4 letech s ním svěřena nezaměstnané matce do azylového domu. Matce, která poslední 4 roky trávila s přestávkami v psychiatrické léčebně a ještě nedávno tvrdila, že dceru do péče nechce! Tento případ provází neuvěřitelně mnoho pochybení OSPOD. Navzdory zprávám pracovnic Fondu ohrožených dětí, kde se otec může pouze hodinu týdně s dívkou stýkat (pokud ji matka přivede), že holčička bez otce strádá a doporučují rozšíření styku, je OSPOD hluchý a nápravu své špatné práce nezjednal. Proč? Nechce přiznat pochybení? Možná by měli celý tamní úřad zavřít. Případ sledujme, máme unikátní příležitost. Rozvine se u Lady v područí matky syndrom zavrženého rodiče a skončí v psychiatrické léčebně dřív, než se nefunkční OSPOD rozhodně něco konečně udělat? Když šlo o matku, nepotřeboval zdlouhavá šetření a konal rychle. Nyní váhá.

V úterý 22. března začíná v Bratislavě výstava Slovensko - země jednoho rodiče. Bude představeno 12 příběhů a problémů, které souvisejí s porozvodovou péčí o děti. Výstava se bude konat přímo ve vstupní hale slovenského parlamentu a bude trvat týden. Na otevření je pozván předseda parlamentu a zástupci klubů všech stran. Cílem organizátora akce - ligy otců je prezentovat osudy otců, matek a hlavně dětí, kterým je odpírán jeden rodič.

12 příběhů bude na velkých panelech promluvat o nemožnosti vynutit styk s dítětem, i když je nařízený soudem, o osudech dětí, kterým chybí otec, nespravedlnosti při vytěsňování jednoho rodiče a syndromu jeho zavržení. Výstava neukazuje pouze na to, jak důležití otcové v životě každého člověka jsou, také přiznává, jak otcové někdy sami nezodpovědní jsou.

Poslancům Národní rady i široké veřejnosti chce slovenská Liga otcov tento problém prezentovat a současně zveřejnit deklaraci o rovnoprávném rodičovství s návrhy na zlepšení v této oblasti.

Myšlenu střídavé péče si za svou berou na Slovensku i úředníci a úřady. Bez jejich pomoci by takové akce nebylo možné organizovat. A co vy, čeští úředníci? Uděláte také něco nebo nebudete dělat nic, protože vašim dětem a vnoučatům nikdo v kontaktu s vámi nebrání a vás se problém netýká?

 

Odkazy na zvukové a obrazové záznamy k tematu střídavé péče v češtíně i slovenštině

Pozvánka na výstavu Slovensko - země jednoho rodiče

Moje další články na téma střídavé péče

Články o ukradené holčičce a ostudné práci OSPOD Brno - Vinohrady

Stránky které nezištně usilují u zlepšení ochrany práv dětí:

iustin.cz stridavka.cz k213.cz striedavka.sk ligaotcov.sk

Muži jako oběti domácího násilí, projekt Masarykovy Univerzity Brno

Příklad fungující střídavé péče nařízené navzdory nesouhlasu jednoho rodiče

Autor: Petr Cihlář | pátek 11.3.2011 9:03 | karma článku: 11,95 | přečteno: 2025x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Herec Alec Baldwin nikoho nezastřelil

Novinové titulky na mne dnes celý den křičí, že oblíbený herec Alec Baldwin někoho zastřelil. Není to pravda.

22.10.2021 v 15:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1691x | Diskuse| Média

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

Myslím, že nejsem sám, kdo si to myslí, ale zatím jsem neviděl nikoho, kdo by to napsal. Možná mi to také smažou.

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

Feministky, běžte už s tím genderem někam. Jsem chlap a mám rád ženský. Budu jim koukat na zadek, dělat decentní narážky, aby věděly, že mám zájem nebo prostě jen proto, aby je to potěšilo.

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26 | Přečteno: 2871x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

Media ovlivňují veřejné mínění. Podívejme se, jak se s projevem exprezidenta Klause na sněmu Trikolory vypořádaly Novinky

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Politika

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

Všechno znal, všechno uměl, na všechno si troufal. Skoro všichni ho podporovali a přimlouvali se za něho. Zdál se být ideálním kandidátem. Cestu měl zametenou. Než si to pokazil sám.

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28 | Přečteno: 2091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...