Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střídavá péče je na Slovensku povinná!

Bohužel ne. Ale moc nechybělo. Téměř k revoluci došlo včera ve slovenském parlamentu, když hlas jediného poslance chyběl ke schálení povinné střídavé péče.

Už asi po roce možnosti střídavé péče na Slovensku se dostala do parlamentu novela zákona, která umožňuje nařizování střídavé péče tam, kde jsou oba rodiče schopní o děti pečovat a projevují o to zájem. Samozřejmě, pokud to nebude proti zájmům dítěte. Rozumný člověk ví, že pro každého střídavá péče vhodná není, avšak plošně ji neodmítá, protože její nesporné výhody chápe. My Češi jsme se tak daleko nedostali ani po 12 letech od uzákonění střídavé péče u nás. Tato myšlenka v naší společnosti naráží na hradbu předsudků a odporu převážně soukromých spolků a jejich lobby.

V Čechách i na Slovensku jsou porušovány zákony o rodině i Úmluva o právech dětí, které mají dětem zaručit právo na oba rodiče. V našich zemích zůstávají tyto listiny jen cárem papíru a děti zůstávájí nástrojem vydírání a nátlaku. Kdo to nezažil na svou kůži, nevěří. Chodíte k soudu? Jak často kvůli sousedským sporům a majetku? Někdo z nás jednou, dvakrát za život. Ale jak často chodíte k soudu kvůli dětem? Každý druhý člověk se rozvádí. U soudu se pak bývalí manželé setkávají opakovaně každých pár let. Při sporech o děti a výživné. Tomu se říká rozvodový průmysl. Źiví advokáty, znalce, exekutory, ti zase platí státu dph.... Není zájem psát o porušování práv dětí samotným státem. Není zájem přestřihnout penězovody.

Žijeme v době, kdy zvýhodňování žen dospělo do takového měřítka, že přerostlo ve znevýhodňování mužů. Opakuji myšlenku Tomio Okamury. "Muži jsou největší diskriminovanou skupinou v České republice". To však druhotně vytváří armádu zatrpklých žen "singles" mezi 30 a 40 lety, které žádného chlapa neuženou, utápí se v zoufalství nekonečného přemýšlení, zda čekat na zázrak nebo se stát svobodnou matkou. Mateřský cit otupují vymýšlením konzumních aktivit a přesvědčováním sebe sama, že jim je tak dobře. Vážím si takových žen. Mají silný smysl pro založení úplné rodiny, bez chlapa dítě vychovávat nechtějí. Horší jsou zlatokopky typu Kláry, o které jsem psal dříve. Chlapa si vezmou už s úmyslem se brzy osamostatnit a rozvést.

My muži už dnes víme, že to nejlepší, co můžeme pro naše děti udělat, je vůbec je nemít. Dnešní děti mají totiž téměř jistotu, že budou vyrůstat bez otce. Otec má téměř jistotu, že se stane chodící peněženkou a bude mít blízko do vězení za zanedbání povinné výživy, přežitý paragraf, který najdeme jen v málo civilizovaných státech. Rozvádět se je pro ženu snadné, bez rizika ztráty dětí, se solidní vyhlídkou na výživné. Kdo ho neplatí, jde do vězení. Kdo nepředává děti o víkendech otci, dostane směšnou pokutu. Česká realita. Česká rarita.

I když na Slovensku zákon neprošel, ukázal, jak velkou podporu hlavně mezi ženami střídavá péče má. Povinnou střídavou péči navrhovaly převážně ženy - poslankyně. Tempo nařizování střídavé péče je asi čtyřnásobné ve srovnání s českou republikou.

Český parlament projednává a hlasuje o podobná novele. Ta je však měkčí. Nutí soudy se střídavou péčí v daných případech zabývat, tedy i její případné odmítnutí řádně zdůvodnit. Argumenty proti střídavé péči se i ve světle událostí na Slovensku hledají obtížně. Případy spokojených střídavkových dětí se množí, jako houby po dešti. Dokonce i takové případy, kdy byla střídavá péče nařízena proti vůli matky.

Na Slovensku se tedy zázrak se nekonal, chyběl jeden jediný hlas. Včerejší bitvu v parlamentu prohráli ti, kteří se jí neúčastnili. Slovenské děti. Datum 31.5. 2011 se do kalendáře zapíše jako jejich černý den. Paradoxně v předvečer toho dne mezinárodního. Dobré věci se prosazují někdy těžko. Nerozhodní čeští poslanci by se měli ještě znovu zamyslet. Ve hře je mnoho. Nařídit střídavou péči ihned na počátku sporu rodičů předběžným opatřením je snadné. Mají-li oba rodiče zájem, budou se snažit, soustředí se na svoje rodičovské role. Nebude docházet k manipulacím a rozvíjení syndromu zavrženého rodiče, eliminují se hádky o vliv na výchovu a péči o dítě. Žádnému z rodičů nebude ponechána výhoda dítěte, jako zbraně proti tomu druhému. Situace se zklidní, psycholog pak případně jen po měsících vyhodnotí, jak děti střídavou péči snášejí a soud ji následně ponechá nebo zruší.  Neposlušný rodič bude ke spolupráci donucen. Zkrátí a zjednoduší se opatrovnické soudní řízení. Na závažné případy bude více času. Rodičům zůstane více peněz.

Mám pocit, že již není o čem přemýšlet, ani není čas čekat. Statistiky rozvodovosti, porodnosti, počty dětí v ústavech a množství mužů úspěšných u mezinárodních soudů ve sporech s Českou republikou jsou dostatešně výmluvné. Nařízením střídavé péče mohou děti hodně získat. Naopak hodně ztratit mohou jen spolky parazitující na rozvodovém průmyslu. Jde jim o dobro našich dětí nebo o rozšíření své kientely? Uvažujte. Na kom vám zaleží více?

Jak se náš stát chová k mužům? Obviní je, sebere jim děti, a když se za pár měsíců prokáže, že jsou obvinění nesmyslná, dítě se už ponechá matce. Muži se nikdo ani neomluví: Ukradená holčička z Brna-Vinohrad

Autor: Petr Cihlář | středa 1.6.2011 9:24 | karma článku: 14,52 | přečteno: 1468x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Herec Alec Baldwin nikoho nezastřelil

Novinové titulky na mne dnes celý den křičí, že oblíbený herec Alec Baldwin někoho zastřelil. Není to pravda.

22.10.2021 v 15:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1691x | Diskuse| Média

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

Myslím, že nejsem sám, kdo si to myslí, ale zatím jsem neviděl nikoho, kdo by to napsal. Možná mi to také smažou.

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

Feministky, běžte už s tím genderem někam. Jsem chlap a mám rád ženský. Budu jim koukat na zadek, dělat decentní narážky, aby věděly, že mám zájem nebo prostě jen proto, aby je to potěšilo.

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26 | Přečteno: 2871x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

Media ovlivňují veřejné mínění. Podívejme se, jak se s projevem exprezidenta Klause na sněmu Trikolory vypořádaly Novinky

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Politika

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

Všechno znal, všechno uměl, na všechno si troufal. Skoro všichni ho podporovali a přimlouvali se za něho. Zdál se být ideálním kandidátem. Cestu měl zametenou. Než si to pokazil sám.

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28 | Přečteno: 2091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...