Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhé hlasování o střídavé péči

S problémem zvykového práva, které bez ohledu na mezinárodní úmluvy a zákon o rodině hájí spíše zájmy matek než dětí se potýkají i na Slovensku

Příliš často rozchod či rozvod rodičů znamená i přetrhání vazeb otců a jejich dětí. Statistikami Česká i Slovenská republika naprosto vyčnívají. V civilizovaném světě je normální, že se děti u obou rodičů po jejich rozchodu střídají. Jde o západoevropské a skandinávské státy a USA. Tam, kde střídavá péče není tak využívána, není bránění druhému rodiči (otci) v kontaktu s dětmi prvním rodičem (matkou) tak ignorováno, přezíráno a netrestáno. Úsilí českých a slovenských otců tak není jen snahou zastavit masovou produkci polosirotků, ale také způsobem, jak suplovat nedostatek soudů pri vymáhání plnění vlastních rozsudků, tedy umožnění alespoň víkendových styků otce s dětmi.


Téměř každý rozchod či rozvod rodičů znamená i přetrhání vazeb otců a jejich dětí. Statistikami Česká i Slovenská republika naprosto vyčnívají. V civilizovaném světě je normální, že se děti u obou rodičů po jejich rozchodu střídají. Jde o západoevropské a skandinávské státy a USA. Tam, kde střídavá péče není tak využívána, není bránění druhému rodiči (otci) v kontaktu s dětmi prvním rodičem (matkou) tak ignorováno, přezíráno a nepotrestáno. Úsilí českých a slovenských otců tak není jen snahou zastavit masovou produkci polosirotků, ale také způsobem, jak suplovat nedostatek soudů pri vymáhání plnění vlastních rozsudků, tedy umožnění alespoň víkendových styků otce s dětmi.
Za pouhý rok uzákonění střídavé péče na Slovensku rostlo její nařizování 4 rychleji, než první roky od jejího nařízení v České republice před 12 lety. Přesto nejsou Slováci spokojení. Střídavá péče byla nařízena pouze ve 114 případech, což je necelé jedno procento případů.
Proto skupina poslankyň připravily novelu zákona, který by střídavou péči nařizoval. Podpora byla přislíbena a projednána napříč politickým spektrem, přesto zákon o jeden jediný hlas neprošel. Pan poslanec "sa pomýlil". Jeho odpověď po hlasování novináři vás jistě pobaví.
Nyní se však zdá, že by se zákon mohl dostat velice rychle do hlasování znovu. Jeho plné znění najdete zde. Aktivita slovenských poslankyň by měla být inspirací pro nerozhodné české poslance, kteří váhají s podporou návrhu novely poslance Staňka. Ta je nyní v českém parlamentu před druhým čtením a má dětem a rozšíření střídavé péči napomoci.
I když je protistřídavková lobby velice silná, doufejme, že zvítězí zdravý rozum. Že naši poslanci pochopí stejně, jako pochopili ti slovenští, že střídavá péče dětem nevadí, je vyzkoušená v zahraničí a může zpomalit rozpad společnosti, který začíná v elementárních buňkách, v rodinách. Doufejme, že novela zákona o rodině poslance Staňka projde druhým čtením a láska otců, kteří chtějí pečovat o děti, se k dětem skutečně snadněji a ve větší míře dostane.

Za pouhý rok uzákonění střídavé péče na Slovensku rostlo její nařizování 4 rychleji, než první roky od jejího nařízení v České republice před 12 lety. Přesto nejsou Slováci spokojení. Střídavá péče byla nařízena pouze ve 114 případech, což je necelé jedno procento případů.

Proto skupina poslankyň připravila novelu zákona, který by střídavou péči nařizoval. Podpora byla přislíbena a projednána napříč politickým spektrem, přesto zákon o jeden jediný hlas neprošel. Pan poslanec "sa pomýlil". Jeho odpověď po hlasování novináři vás jistě pobaví. Vyjádření dalších politiků je zde.

Nyní se však zdá, že by se zákon mohl dostat velice rychle do hlasování znovu. Jeho plné znění najdete zde. Aktivita slovenských poslankyň by měla být inspirací pro nerozhodné české poslance, kteří váhají s podporou návrhu novely poslance Staňka. Ta je nyní v českém parlamentu před druhým čtením a má dětem a rozšíření střídavé péči napomoci.

I když je protistřídavková lobby velice silná, doufejme, že zvítězí zdravý rozum. Že naši poslanci pochopí stejně, jako pochopili ti slovenští, že střídavá péče dětem nevadí, je vyzkoušená v zahraničí a může zpomalit rozpad společnosti, který začíná v elementárních buňkách, v rodinách. Doufejme, že novela zákona o rodině poslance Staňka projde druhým čtením a láska otců, kteří chtějí pečovat o děti, se k dětem skutečně snadněji a ve větší míře dostane. To stejné přejme dětem slovenským.

___

Více informací o střídavé péči naleznete na www.stridavka.cz, www.ligaotcov.sk a dalších

Autor: Petr Cihlář | úterý 14.6.2011 11:13 | karma článku: 12,58 | přečteno: 1415x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Herec Alec Baldwin nikoho nezastřelil

Novinové titulky na mne dnes celý den křičí, že oblíbený herec Alec Baldwin někoho zastřelil. Není to pravda.

22.10.2021 v 15:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1691x | Diskuse| Média

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

Myslím, že nejsem sám, kdo si to myslí, ale zatím jsem neviděl nikoho, kdo by to napsal. Možná mi to také smažou.

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

Feministky, běžte už s tím genderem někam. Jsem chlap a mám rád ženský. Budu jim koukat na zadek, dělat decentní narážky, aby věděly, že mám zájem nebo prostě jen proto, aby je to potěšilo.

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26 | Přečteno: 2871x | Diskuse| Společnost

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

Media ovlivňují veřejné mínění. Podívejme se, jak se s projevem exprezidenta Klause na sněmu Trikolory vypořádaly Novinky

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Politika

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

Všechno znal, všechno uměl, na všechno si troufal. Skoro všichni ho podporovali a přimlouvali se za něho. Zdál se být ideálním kandidátem. Cestu měl zametenou. Než si to pokazil sám.

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28 | Přečteno: 2091x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...