Střídavá péče vadí neinformovaným matkám

24. 01. 2012 9:18:56
Ve společnosti panuje mylné přesvědčení, že je výživné určeno na výživu dítěte. Pokud jeho výživu zajišťují oba rodiče po stejný čas, výživné se prý neplatí. Proto se některé matky bojí, že při střídavé péči situaci ekonomicky nezvládnou. .

A nemusejí to být zrovna zlatokopky. Prostě byly třeba jen pár let doma, vzdaly se kariery, často k ní naopak pomohly manželovi. Pak se logicky obávají, že se bez výživného neobejdou. Mají zato, že se jejich dříve velmi zaměstnaný muž domáhá střídavé péče jen proto, aby se placení výživného vyhnul. Děti pak stejně svěří chůvám.

A nemusejí to být zrovna zlatokopky. Prostě byly třeba jen pár let doma, vzdaly se kariery, často k ní naopak pohohly manželovi. Pak se logicky obávají, že se bez výživného neobejdou. Mají zato, že se jejich dříve velmi zaměstnaný muž domáhá střídavé péče jen proto, aby se placení výživného vyhnul. Děti pak stejně svěří chůvám.
Tyto obavy, podporované dokonce některými neinformovanými novináři, jsou však liché. Výživné musí být stanoveno vždy. Platí ho však oba. Dítě má ze zákona právo podílet se na životní úrovni druhého rodiče. A tak se "spočítá" kolik má jeden rodič platit druhému. Přitom se uvažuje, že je dítě druhému rodiči svěřeno. Stejně je výživné spočítáno i druhému rodiči. Nedomnívám se, že je to správně, protože to soudy neúměrně zatěžuje a znechucuje (viz. můj předchozí článek) a ty pak nemají čas na důležitější věci, ale je to tak. I při střídavé péči si tedy rodiče platí různé výživné odpovídající jejich majetkovým a příjmovým poměrům.
Samozřejmě, i hypoteticky chudé ženě připadá povinnost platit výživné hypoteticky bohatému muži. Ten má ale na druhou stranu povinnost hradit polovinu veškerých výdajů za dítě. Například školku, školní družinu, obědy, zájmové kroužky, lékařskou péči a podobně. Tyto poplatky běžně převyšují výši výživného, jež otci platí matka. Navíc otec polovinu času dítě živí a šatí. Dohodnou-li se rodiče, lze oblečení pořízené jedním rodičem sdílet, címž dále druhý rodič ušetří. Navíc si každý rodič může po dobu, kdy je dítě u druhého rodiče, odpočinout, věnovat se zaměstnání, zálibám, vyřídit si lépe jiné důležité věci a na dobu s dítětem se lépe přípravit.
Česká republika a Slovensko řadí mezi státy s ostudně nejmenší mírou využívání střídavé péče. Jejímu rozvoji v České republice brání mnoho předsudků. Výše jsem uvedl jeden z nich.

Tyto obavy, podporované dokonce některými neinformovanými novináři (viz článek), jsou však liché. Výživné musí být stanoveno vždy. Platí ho však oba. Dítě má ze zákona právo podílet se na životní úrovni druhého rodiče. A tak se "spočítá" kolik má jeden rodič platit druhému. Přitom se uvažuje, že je dítě druhému rodiči svěřeno. Stejně je výživné spočítáno i druhému rodiči. Nedomnívám se, že je to správně, protože to soudy neúměrně zatěžuje a znechucuje (viz. článek) a ty pak nemají čas na důležitější věci. Ale je to tak. I při střídavé péči si tedy rodiče platí různé výživné odpovídající jejich majetkovým a příjmovým poměrům.

Samozřejmě, i hypoteticky chudé ženě připadá povinnost platit výživné hypoteticky bohatému muži. Ten má ale na druhou stranu kromě výživného povinnost hradit také polovinu veškerých výdajů za dítě. Například školku, školní družinu, obědy, zájmové kroužky, lékařskou péči a podobně. Tyto poplatky běžně převyšují výši výživného, jež otci platí matka. Navíc otec polovinu času dítě živí a šatí. Dohodnou-li se rodiče, lze oblečení pořízené jedním rodičem sdílet, čímž dále druhý rodič ušetří. Navíc si každý rodič může po dobu, kdy je dítě u druhého rodiče, odpočinout, věnovat se zaměstnání, zálibám, vyřídit si lépe jiné důležité věci a na dobu s dítětem se lépe přípravit.

Česká republika a Slovensko se řadí mezi státy s ostudně nejmenší mírou využívání střídavé péče. Jejímu rozvoji brání mnoho předsudků. Výše jsem uvedl jeden z nich.

Doporučuji článek Střídavka, jako pomsta a další články autora na téma střídavé péče

Autor: Petr Cihlář | úterý 24.1.2012 9:18 | karma článku: 17.88 | přečteno: 2358x

Další články blogera

Petr Cihlář

Herec Alec Baldwin nikoho nezastřelil

Novinové titulky na mne dnes celý den křičí, že oblíbený herec Alec Baldwin někoho zastřelil. Není to pravda.

22.10.2021 v 15:01 | Karma článku: 30.71 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 626 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 304 |

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...