Spokojená matka ≠ spokojené dítě

25. 06. 2012 9:52:47
Rozhodně není pravda, že spokojená matka rovná se spokojené dítě. Zavání mi to alibismem a sobectvím. Volně reaguji na článek Petry Chvílové.

Samozřejmě je pravda, že věnovat dítěti přehnanou péči není třeba. Rovněž je dobré si od neustálé péče sem tam odpočinout, nabrat síly. I babičky a příbuzní si rádi příjdou na své. V tom s autorkou souhlasím.

V jejím článku však tak nějak chybí muži. Žádný děda, strejda. Pouhá krátká zmínka o tom, že otec dlouhodobě pracuje v zahraničí. Muž by se měl spolu se ženou podílet na péči o děti. I kdyby chodil do práce, může po návratu domů, odpoledne, večer, o víkendech s dětmi pomoci. Ženě by to mělo stačit, aby si "orazila". Pokud to tak není, je někde chyba. Matka je na všechno sama, je unavená. Je to těžké. Není spokojená a její nespokojenost se přenáší na dítě.

Spokojený a odpočatý rodič poskytne dítěti lepší péči. Snad toto je původní myšlenka paní Chvílové. Z toho možná odvodila, že Spokojená matka = spokojené dítě. Tato věta je však nebezpečná. Dedukcí lze dovodit, že má-li být dítě spokojené, musí mít spokojenou matku. A dále tedy, že zájmem dítěte je uspokojení zájmů matky, tedy, že zájem matky je zájmem dítěte. To nás následně vede k tezi, že co je dobré pro matku, je dobré pro dítě, tedy, dítě je třeba vychovávat k obrazu matky. A to je nesmysl, podle kterého mimochodem bohužel jedná mnoho sociálních odborů, oprávněně za to kritizovaných otcovskými organizacemi. Zájem dítěte se zaměňuje za zájem matky, které se v zájmu dítěte pomáhá, někdy právě k bezdůvodné izolaci dětí od otce.

Protože nejsme v matematice, kde jsou obě strany rovnice zaměnit, cítíme levou část autorčina tvrzení "Spokojená matka" jako příčinu a "spokojené dítě" jako následek. Vypadá jinak, pokud strany zaměníme: Je-li spokojené dítě, je spokojená i matka. S tím už by se dalo souhlasit. Ovšem opět pouze částečně. Snaha o spokojené dítě může vést k jeho rozmazlování. Spokojenost dítěte není důkazem jeho zdravého vývoje, pouze jedním z předpokladů.

Z různých důvodů nespokojená matka by se měla snažit, aby její dítě vyrůstalo zdravě a v pohodě, izolované od starostí dospělých. I nespokojená matka může a musí se snažit mít spokojené dítě. Rodiče musí udržovat dítěti stabilní, zdravý svět bezpečí a fantazie s dostatkem nových podnětů. K tomu patří i možnost být vychováván oběma rodiči, poznat mužský i ženský vzor.

Dítě, které ma tatínka dlouhodobě v zahraničí, může být spokojené, ale tato spokojenost automaticky nepříjde se spokojeností matky. A už vůbec nemusí spokojené dítě vyrůstat zdravě. O zdravý vývoj dětí by mělo jít rodičům především.

Článek nemá být kritikou jiného článku, pouze jeho rozvinutím. Je apelem na ženy, aby hledaly cesty, jak do výchovy a péče o děti zapojit i muže. Je i apelem na muže, aby se snažili ženám s dětmi pomáhat. Ostatně, je to jejich povinnost. Úkolem matek rozhodně není vzdát se kariéry a vypustit na mateřské "dovolené" duši.

P.S. na tento článek reaguje Karíma Sadio zde

Autor: Petr Cihlář | pondělí 25.6.2012 9:52 | karma článku: 16.64 | přečteno: 1880x

Další články blogera

Petr Cihlář

Herec Alec Baldwin nikoho nezastřelil

Novinové titulky na mne dnes celý den křičí, že oblíbený herec Alec Baldwin někoho zastřelil. Není to pravda.

22.10.2021 v 15:01 | Karma článku: 30.71 | Přečteno: 1679 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 617 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...