Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

www.stridavka.cz

16. 8. 2010 20:34
Výborný článek

Tedy až na gramatické chyby. :-) Jinak ale dobře vystihuje podstatu problému. Jen je potřeba dodat, že odtržení dítěte od rodiče je traumatizující nejen pro toho rodiče, ale zejména pro dítě. Střídání dvou důvěrně známých prostředí je proti tomu procházka růžovým sadem. Dlouhodobé následky odtržení od jednoho rodiče si dítě ve své psychice ponese po celý život.

0 0
možnosti

tygřice

16. 8. 2010 17:01
Především by se rodiče neměli rozvádět

Pokud opravdu výchova dětí je tím "pudovým chováním", pak by rodiče měli být schopni překonat své averze a zůstat spolu a společně vychovávat své děti. Tím, že si najdou nějakou "bokovku" a rodinu rozbijí, prokazují, že sexuální pud je v jejich případě silnější, než ten "výchovný pud".

Střídavá péče není řešením, vždyť děti mají kromě rodičů taky potřebu trávit čas se svými vrstevníky a střídavá péče jim tyto kamarádské vazby narušuje. Umí si takoví rodiče představit, že by oni sami žili kočovným životem týden tam a týden jinde? Že by nikam nepatřili na 100%? Že by trvale byli jen "na návštěvě" v nových, pro ně  prakticky cizích až nepřátelských rodinách?

Co to třeba zařídit tak, že dítě bude stále na jednom místě, a stěhovat se k němu střídavě co týden či čtrnáct dní budou rodiče? To asi nepřichází v úvahu, že. Mají přece novou rodinu s novými dětmi. Když se rodiče či jeden z nich rozhodnou navzdory "výchovnému pudu"  rodinu rozbít, pro jejich děti už neexistuje žádné dobré řešení!

0 0
možnosti

Luisa

16. 8. 2010 17:11
Re: Především by se rodiče neměli rozvádět

Výchova NENÍ žádné "pudové chování", to se autor fest utnul :-).

PUDOVÉ je mláďata ochraňovat, pečovat o ně...

Ve "výchově" zpravidla (ať už chtěně či nechtěně) přejímáme NAUČENÉ (okoukané) vzorce z primární rodiny...

0 0
možnosti

Luisa

16. 8. 2010 16:56
Protiřečíte si...

"...je nám pudově dáno, nemusíme studovat..., abychom byli DOBRÝMI rodiči..." KONTRA "...spory vznikají v důsledku NEVYZRÁLOSTI rodičů..."

Pokud jsou rodiče nevyzrálí, tedy neschopní dohody o výchově, pak těžko ňáké NAŘÍZENÍ střídavé péče pomůže... Rv

0 0
možnosti

p_c

16. 8. 2010 17:09
Re: Protiřečíte si...

Není to protiřečení, ale Vaše nepochopení článku. Morální vyzrálost nesouvisí se vzděláním

0 0
možnosti

fix

16. 8. 2010 14:58
určitě

existuje studie, neboť v EU je studie na všechno, o počtu otců, žádajících střídavou péči, v které je vyčísleno,kolik z nich se rozvádí s manželkou a s kolika z nich se rozvádí žena. Druhá skupina bude asi zastoupena podstatně větším procentem...:) 

0 0
možnosti

alex hart

16. 8. 2010 13:56
Těžké téma

Tohle téma je samé kdyby. Kdyby byli rodiče mentálně a morálně zralí, kdyby v současné době nebyli navíc ještě zatíženi bojem o to, kdo má dělat nepopulární domácá práce, kdyby existoval jasný vzor jak má moderní rodina a role rodičů v ní vypadat, kdyby dosud v podvědomí nepřežíával setrvačností model klasické křesťanské rodiny, kdyby moderní rodiče nebyli někdy jen docela obyčejně líní ...

.

... tak by třeba nemuselo docházet k tolika zbytečným bojům mezi rodiči vedoucím až k rozvodu rodiny.

.

A kdyby byl náš stát schopen zajistit kvalitní péči o děti z rozvrácených rodin, a kdyby naše soudy soudily opravdu ve prospěch dětí, tak bych řekl, že rodičům, kteří nejsou schopni se domluvit by měly být děti odebráno do státní výchovy...  Tak nějak bych to viděl. Ale jde jen o samá kdyby, takže děti musejí trpět za blbost svých rodičů i širší společnosti. To se zase všichni (a hlavně všechny) ochránci všech práv pokakají, co jsem to napsal, že?  

0 0
možnosti

tromi4

16. 8. 2010 10:42
a jak pokračuje Klára?

0 0
možnosti

p_c

16. 8. 2010 18:25
Re: a jak pokračuje Klára?

Někdo Kláru čte? ;-)

0 0
možnosti

Afaika

16. 8. 2010 9:50
Nemyslím si...

...že střídavá péče tak, jak u nás funguje, je to pravé a ořechové. Ze svého nejbližšího okolí vidím, jak to vypadá v praxi. Exmanželé se dohodli na čtrnáctidenní střídavé péči. Fajn, že se dohodli. Děti jsou ale po půl roce jiného názoru. Jsou otrávené, že se stěhují z jednoho konce Prahy na druhý /a to mají docela štěstí, že to není z jednoho konce Česka na druhý/, starší dcera už začala soustavné stěhování odmítat. Otec navíc založil novou rodinu, nové partnerce se starání o své malé dítě a k tomu o dvě "cizí" příliš nelíbí a tak si otec sice své děti vyzvedne, jak má, ale skončí u babičky a dědy, kteří bydlí kousek od něho. Netvrdím, že jsou všichni stejní, ale ptá se někdo dětí, jestli se jim to tak líbí? Obávám se, že nikoliv. Vždyť oba rodiče i naše soudy myslí přece "jen" na jejich dobro...Rv

0 0
možnosti

Gmur

16. 8. 2010 9:25
vidim, ze se zabirate genderovou problematikou

tato veta je roztomila, vzhledem k ematu "rodicovstvi":

"Žena často touží po kariéře i po dítěti současně." Mamdotaz. Jak j to u muzu? Zrejmejinak,kdyz pisete jen o zenach. ........

0 0
možnosti

Saša

16. 8. 2010 8:36
Máte naprostou pravdu.

Je lépe děti vůbec nemít než být od nich později rozvodovým soudem odtržen.

0 0
možnosti