Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Gmur

23. 7. 2011 18:50
0 0
možnosti

Gmur

23. 7. 2011 18:43
tak jeste jednou, kdyz to bylo kompletne vymazano

Střídavá péče (dále jen SP) rodičů o děti po rozvodu je v ČR českými soudy praktikována již po několik let a současná právní úprava ji umožňuje. Jsou-li rodiče schopni se domluvit a mají-li viditelně na zřeteli nejlepší zájem dítěte, pak není proti střídavé péči námitek, ba naopak. SP má i silný emancipační náboj a nikdo soudný nemůže mít nic proti tomu, aby se o dítě starali oba rodiče naprosto stejnou měrou. Nový OZakonik, který bude zřejmě brzy přijat, tuto úpravu téměř beze změny přejímá. Podmínkami pro rozhodnutí soudů pro SP o dítě jsou však podle mínění odborné veřejnosti jak z psychologické, ministeriální či neziskové sféry:

a) malá vzdálenost bydlišť obou rodičů, aby dítě neztratilo kamarády, mohlo i nadále chodit do stejné školy, praktikovat své volnočasové aktivity, mít po ruce již zavedeného lékaře atd.,

b) bezproblémová komunikace rodičů mezi sebou a alespoň základní shoda ve výchovných metodách,

c) velice důležitý je vždy názor dítěte, není-li už v kojeneckém věku.

1 0
možnosti

Gmur

23. 7. 2011 18:44
Re: tak jeste jednou, kdyz to bylo kompletne vymazano

Jestliže jsou tedy rodiče spolu schopni bezkonfliktně komunikovat a dohodnout se na tom, co je v nejlepším zajmu jejich dítěte, obvykle se na ní shodnou a dohodnou a soudu svou dohodu jen předloží. Není tedy potřeba ji nařizovat soudní cestou, jen ji potvrdit – a to již současná česká legislativa umožňuje.

Domácí násilí a střídavá péče:

V případech, kdy ve vztahu docházelo k nějaké formě domácího násilí, nejsou role rodičů vyrovnané. Pachatel násilí se snaží udržet si nad obětí kontrolu a moc i po jejím odchodu, k čemuž v mnoha případech využívá právě kontakt s dětmi. Prostřednictvím společné / střídavé péče může dál pokračovat ve svých násilných praktikách a udržovat tak celý rodinný systém v patologickém stavu.

Velmi závažná pro další život dítěte mohou být budoucí rozhodnutí soudů pro

SP v případech, kdy manželství bylo rozvedeno z důvodů DOMÁCÍHO NÁSILÍ, proto je zde nutné SP po-rozvodovou zcela odmítnout – a to nemusí znamenat, že k ní nesmí dojít někdy později, v budoucnu:

0 0
možnosti

Krasavicee

21. 7. 2011 11:45
Ze života - příběh střídavé péče

http://www.jedendomov.cz/napsali-nam/91-ze-zivota

1 0
možnosti

Jedendomov.cz

21. 7. 2011 0:54
Jedendomov

Děkujeme senátorům za uvážlivé hlasování. Více informací na http://www.jedendomov.cz . :-)[>-]V Střídavá péče bez dohody rodičů přináší více negativ než pozitiv. Pavel Pešan

0 0
možnosti

Krasavicee

20. 7. 2011 12:45
Nechápu ženy, které se provdají za misogyna a

ještě mu porodí děti

0 0
možnosti

honda_mrkos_pajdusakova

20. 7. 2011 12:50
Re: Nechápu ženy, které se provdají za misogyna a

To je proto, že některé dámy, jakož i někteří pánové, mají poněkud omezený výběr, zpravidla daný vlastní nesnesitelností.

Troufám si tvrdit, že z těchto vrstev pak vzcházejí kandidáti na hru v přetahovanou s dítětem uprostřed.

Aneb jakej šel, takovou potkal...

0 0
možnosti

honda_mrkos_pajdusakova

20. 7. 2011 10:20
Dovolím si polemizovat

s nadpisem článku.

Senátoři nerozhodují o NAŠICH dětech. O mých tedy rozhodně ani omylem.

Senátoři rozhodují o dětech neschopných rodičů, kteří si vlastní potomky pletou se starožitnou almarou a tahají se o ně po soudech.

3 0
možnosti

Trapez24

20. 7. 2011 10:37
Re: Dovolím si polemizovat

Dovolím si polemizovat s tím, že se jedná o děti "neschopných" rodičů.

Zákony hovoří jasně: "oba rodiče mají stejná práva a povinnosti vůči dítěti". Často otec nechce nic jiného než plné naplnění tohoto znění. A často matka s tímto nesouhlasí. Často otec je velice schopným rodičem, ale proti zvůli matky a úřadů nic nezmůže. V těchto případech je to naopak právě matka, jejímž zapříčiněním se dítě dostává před soud (většinou soudkynim, ale i před psychologa, většinou psycholožku, ...). A přitom není pochyb, že  v těchto případech (kdy jsou oba rodiče výchovně způsobilí a oba vychovávat chtějí) dítě při střídavé péči mnohem lépe prospívá, a má to obecně jen samá pozitiva a žádné negativum proti výhradní péči jednoho rodiče.

0 0
možnosti

Marcellus

20. 7. 2011 6:54
Takže

se obávám, že se nezmění vůbec nic. Pro mě je to feministický moloch v čele s našimi udatnými, zakomplexovanými sociálními pracovnicemi, které nenávidí muže. Pravděpodobně proto, že je nikdy žádný nechtěl.

0 0
možnosti