Trh s počítači nahrazuje trh s informacemi

Za poslední desetiletí doznal trh výpočetní techniky zásadních změn. Došlo k drastickému propadu cen a rozvoji internetu. Mnoho funkcí počítačů nyní nahradily jednoduchá mobilní zařízení. Klasická výpočetní technika a tiskárny se neopravují, jsou vyrobeny tak, aby přečkaly jen záruční dobu. Pokazí-li se, jsou vyměněny, jako celek. Poté je již jejich oprava neekonomická, náhradní díly nejsou dostupné nebo převyšují cenu nového zařízení. Zákazník je tak servisní politikou velkých výrobců tlačen do opakovaných nákupů. Z ceny za pořízení se  postupně stává cena za pronájem. 

Černobílé laserové tiskárny byly na výrobních linkách nahrazeny levnými inkoustovými, se kterými musíte tisknout a pravidelně je plnit předraženým originálním inkoustem. Jinak zaschnou. Prakticky se přestalo tisknout a s nástupem digitalizace a internetu bude trend netisknutí dále pokračovat.

Přimět zákazníka, aby utratil peníze za počítače a tiskárny, které nepotřebuje, bude stále těžší. Ve snaze ušetřit, udržet ztenčující se marži co nejdéle a na poslední chvíli vydělat, jsou výrobci stále agresivnější a kontaktují přímo koncové zákazníky. Využívají k tomu procedury tzv. registrace. Obchod se přesouvá na internet a servis se mění na balící a zasilatelskou službu.

Sledujeme boj o přežití velkých výrobců a vznik nových monopolů. Techniku plíživě nahrazuje v obchodu nová komodita - informace. Kdo má více informací, má větší vliv a potenciál vydělat cílenou reklamou. Internet a informace se staly i mocnou zbraní.

Bylo by zajímavé úvahy o dalším vývoji trhu s IT rozvíjet. Nejen z pohledu budoucnosti prodejců a servisních organizací, jimž rychle mizí zákazníci, ale hlavně z pohledu nás lidí z ulice. Co vše o nás už vědí? Jak informace využívají? Co se stane, až se prodeje techniky zastaví? Zdaní se internet?

Problém se týká každého, kdo má v kapse telefon. Zamysleme se, jestli nový telefon či počítač skutečně potřebujeme nebo se nás o tom snaží jen někdo přesvědčit. Jestli nám případný nákup dá křídla nebo naopak prohloubí naši závislost na někom třetím, komu budeme v budoucnu muset pěkně draze platit.

Autor: Petr Cihlář | středa 15.5.2013 13:41 | karma článku: 13,35 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28