Petr Cihlář

BLESK dnes napálen údajným odborníkem na střídavku

24. 09. 2013 15:37:43
Dnes se na Blesku objevil chat s údajným odborníkem na střídavou péči, panem Pešanem. Kontroverzní člen strany Svobodných zde odpovídá na dotazy návštěvníků webu.

Samozřejmě, tak zvaný odborník pan Pešan je sice předseda sdružení Jeden Domov, avšak toto vystupuje jako protiváha k portálu stridavka.cz, které na svém webu nazývá dokonce protivníkem. Několik let se aktivně staví proti střídavé péči. O jeho nestrannosti a odbornosti nemůže být podle mého názoru ani řeči.

Podívejme se na některé jeho rady:

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si, že české soudy nejsou při svěřování dítěte do péče jednoho z rodičů genderově korektní? Přijde mi, že v mnoha případech dostala do péče dítě matka na základě čistě toho, že je matka a ne lepší rodič. Co si o tom myslíte?(Karel)

Odpověď: Dobrý den, u stanovení péče o dítě nejde o to být genderově korektní, ale soud by měl sledovat nejlepší zájem dítěte. Zejména u menších dětí je už jen z biologické podstaty pravděpodobné, že se soud přikloní ke svěření dítěte do péče matky. (Menší než 12 let?! Kojené dítě ano, ale toto je přiznání preference matek, popření rodičovské rovnosti u českých soudů. Soudy mají rozhodovat dle zákonů a ne dle jakési biologické podstaty. Mnohý muž je lepší rodič, než matka a zájmem dítěte je naopak býti vychováván oběma rodiči. Pozn. autora)

Otázka: Dobry den, da se rict od kolika let ditete je stridava pece vhodna?(klara)

Odpověď: Dobrý den, dle mého názoru, střídavá péče je vhodná, kolem dvanácti let, kdy už je dítě schopno posoudit některé záležitosti. (Dítě je v té době často zmanipulované jedním rodičem, navíc si už na střídavou péči špatně v tom věku zvyká. Dle psychologů je třeba brát ohled na názor dítěte, není ale dobré ho nechat rozhodnout, protože dítě pak žije s pocitem viny, že ublížilo jednomu z rodičů. Pozn. autora)

Sám mám střídavou péči nařízenou soudem na doporučení psychologa - soudního znalce. Dítěti bylo necelé tři roky. Střídavá péče funguje již šest let a dítě dobře prospívá. Vím o mnoho dalších podobných případech. Dle psychologů, se kterými jsem se setkal (a byli mezi nimi i sodní znalci), je ideální pro začátek střídavé péče předškolní věk (3-5 let).

Ve využívání střídavé péče jsme daleko vzadu za civilizovaným světem. Předstihlo nás i Slovensko. Je to i díky "pseudoodborníkům", jako je pan Pešan. Blesk a redaktor Ladislav Křivan by se měli lidem minimálně omluvit nebo dát prostor i někomu opačně názorově orientovanému. Protože tentokrát pořádně šlápli vedle.

Autor: Petr Cihlář | karma: 22.81 | přečteno: 1933 ×
Poslední články autora