Pozná Petr Nečas úděl českých neplatičů výživného?

3. 10. 2013 11:21:53
Dnes vyšel článek o tom, že pan expremiér nemůže vyjít s penězi. Celkem nedávno mu bylo totiž na základě příjmu spočítáno výživné ve výši 42 tisíc, navíc se zavázal platit 16 tisíc hypotéku.

Petr Nečas se k opouštěné rodině zachoval skutečně velkoryse, když takový závazek v rámci rozvodu přijal. Nechci spekulovat, zda si tím něco kupoval, nebo zda šlo jen o záležitost svědomí. Možná si pan Nečas myslel, že kamarádi, kterým dlouho pomáhal od něj nedají ruce pryč, kdyby se dostal do finančních úzkých. Tolika z nich přece zařídil dobře placené místečko! Proč by nebylo jedno na revanš i pro něj? Dost možná se však Petr Nečas nikdy nezajímal o problematiku určování a vymáhání výživného. A to je chyba. V každém případě, příjmy na to měl. Bohužel i velkou dávku naivity, kterou mu nelze zazlívat, stejně jako nikomu, kdo se v České republice poprvé soudí o děti a výši výživného. O to tvrdší je setkání s realitou. Jak sehnat peníze na alimenty, vyhnout se exekuci a vězení?

Pokud si pan Nečas myslí, že se mu změnily poměry, může podat návrh na soud a požádat o snížení výživného. Jenže soud může začít za řadu měsíců, za další řadu skončit. Po celou dobu musí výživné platit. Opozdí-li se, je jeho bývalá paní oprávněna podat návrh na exekuci a dluh vymáhat. Vybere si advokáta, ten vyplní předchystaný formulář, pošle ho exekutorovi, ten vyplní předchystaný formulář, pošle ho na soud, ten nebude přemýšlet a exekuci nařídí. Exekutor obstaví panu Nečasovi majetek. Pak teprve je pan Nečas uvědomněn. Zjišťuje, že nesmí disponovat majetkem, tedy nesmí nic prodat, aby exekutorovi (ne exmanželce) teď již podstatně vyšší částku zaplatil. Platí totiž kromě dluhu i procentuální odměnu advokátce bývalé ženy a její náklady, procentuální odměnu exekutorovi, jeho náklady a poplatky. Když bude mít štěstí, nebude nařízena exekuce do budoucna, tam by se navíc vypočítávala odměna z padesátinásobku měsíčního výživného, to vše by musel pan Nečas zaplatit předem. Peníze k dětem se totiž dostávají až poté, co je uspokojen exekutor a advokát. Odvolání nemá odkladný účinek. V praxi to znamená spirálu, ze které se dá bez pomoci rodiny dostat jen velmi obtížně.

Třeba už za rok může být výživné panu Nečasovi sníženo. A nebo taky ne. Výživné se totiž nepočítá ze skutečných příjmů, ale zdají-li se soudci příjmy malé, i z potenciálních příjmů. Bude-li se soudce domnívat, že pan Nečas může najít stejně placenou práci, jako měl dříve, nemusí výživné vůbec snížit. V každém případě, než soud rozhodne, bude muset pan Nečas poctivě platit, aby se vyhnul tvrdé exekuci. Peníze takto zaplacené nelze s ničím započíst a nikdy mu nebudou vráceny, ani když u soudu dosáhne snížení. Spotřebované výživné se totiž nevrací.

A vězení? Tam je jednou nohou. Pokud nebude ochoten (nebo schopen, v tomto případě to nikoho nezajímá) výživné 4 měsíce platit, dopustí se trestného činu zanedbání povinné výživy a zjistí, kdo do amnestie přeplňoval české věznice. Možná by dostal napoprvé jen podmínku.

Myslím ale, že se pan Nečas do problémů, které trápí desetitisíce českých otců nedostane. Jinak by se totiž nedávno znovu neoženil a nevystavil tak hrozbě dopadu drtivé exekuce svou novou ženu Janu Nečasovou (Nagyovou) a jejich společnou domácnost. A tak bohužel osud českých neplatičů výživného nepozná. Nepřeju mu to, ale možná by měl. Třeba by o tom pak mluvil mezi svými kamarády politiky.

Autor: Petr Cihlář | čtvrtek 3.10.2013 11:21 | karma článku: 40.47 | přečteno: 14856x

Další články blogera

Petr Cihlář

Herec Alec Baldwin nikoho nezastřelil

Novinové titulky na mne dnes celý den křičí, že oblíbený herec Alec Baldwin někoho zastřelil. Není to pravda.

22.10.2021 v 15:01 | Karma článku: 30.71 | Přečteno: 1677 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 10.95 | Přečteno: 103 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 280 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 481 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...