"Máte slovo" s Jílkovou, alimenty a děti bez otců

Otcové jsou programově odstavováni ze života svých dětí a společnost z nich dělá domácí násilníky a chodící peněženky. V naší společnosti vyrůstá čím dál větší procento mamánků a karieristek neschopných nejen vytvořit fungující úplnou rodinu, ale často také déletrvající partnerský vztah. Tento skutečně závažný problém ovšem bohužel včerejší pořad neřešil.

Týkal se nového občanského zákoníku a jeho dopadu na rozvádějící se rodiny, spory o majetek a výživné. Téměř každý diskutující viděl situaci ze svého pohledu a na základě zkušenosti, kterou prožil. Umění je však pochopit pohled toho druhého člověka, jeho názor. Nepochybuji o tom, že je mnoho samoživitelek nevlastním zaviněním v těžké situaci. Ani o tom, že mnoho mužů nejeví o děti zájem a vyhýbá se placení výživného či skrývá majetek. Velmi dobře ale vím, že většina obvinění z domácího násilí jsou smyšlená, a že až příliš mnoho žen využívá dětí jako zbraně proti mužům, kteří se nemohou ke svým dětem dostat přes bránění ženy, platí neúměrně vysoké výživné, které žena využívá pro potřeby svoje, nikoliv dětí.

Tvrdit, že děti jsou v pořádku jen s matkou proto, že ta je zvládá živit, prát a žehlit je nesmysl. Bez otce z dětí vždy vyroste morálně poškozený člověk se zhoršenými vyhlídkami na svou vlastní fungující úplnou rodinu. To, co samoživotelky potřebují nejsou jen peníze, ale osobní pomoc s výchovou a péčí okolí, rodiny a především biologického, byť rozvedeného partnera - otce. Nemá-li otec o osobní pomoc s dětmi zájem, je potřeba ho společensky odsoudit a zavrhnout stejně tak, jako ženu, která si myslí, že dokáže sama otce svých dětí nahradit a programově ho vyčleňuje z jejich života. 

Dnešní společnost je až příliš materialistická. Výživné a majetek. Kolem toho se točila včerejší televizní debata. Soudy o děti… Jak snadno jsme tento termín přijali! Jsou to přece hlavně soudy pro děti. Přestaňme řešit majetek manželů, ale řešme to, aby děti měly výchovu od obou rodičů. Dnešní děti jsou vychovávané matkami. To je špatně. Musíme do jejich života vrátit otce. Potřebují to a je to také jejich zákonné právo. A nás rodičů, kterým by na dětech mělo záležet víc, než na vlastním majetku, by to měl být prvořadý zájem a priorita.

Jestli naše justice potřebuje reformu, není to nový občanský zákoník, ale lepší, rychlejší a předvídatelná práce soudců tak, aby právo dětí na péči a výchovu obou rodičů nebylo jen prázdnou větou v Úmluvě o právech dítěte, Listině základních práv a svobod a Zákoně o rodině.

Autor: Petr Cihlář | pátek 18.10.2013 14:22 | karma článku: 42,61 | přečteno: 9236x
  • Další články autora

Petr Cihlář

Harry a Meghan jinak

9.3.2021 v 8:32 | Karma: 37,20

Petr Cihlář

Běžte s genderem někam

9.3.2020 v 10:35 | Karma: 44,26

Petr Cihlář

Novinky ukradly Klausovi feminismus

28.9.2019 v 21:10 | Karma: 30,12

Petr Cihlář

Vážený pane Drahoši

30.1.2018 v 7:59 | Karma: 41,28
  • Počet článků 185
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2959x
Nelhostejný občan, rodič