Petr Cihlář

Ženy brání střídavé péči kvůli alimentům

14. 06. 2014 22:39:17
Muži prý chtějí střídavou péči proto, aby nemuseli platit výživné. Alimenty skutečně se střídavou péčí souvisí, ale jinak. Naopak.

Dlouho si všímám, že media přispívají k šíření pověry, že se při střídavé péči neplatí výživné. Již dříve jsem tuto skutečnost kritizoval ve svém článku ČT1 v pořadu 168hodin šíří nesmysly. A nedávno jsem stejnou otázku dostal přímo od redaktorky ČT24. Rozhovor zde. "Co říkáte na argument, že mnoho otců usiluje o střídavou péči proto, že se při ní logicky neplatí výživné?"

Musím stále opakovat, že se výživné při střídavé péči platí (i když jsou mi známy vzáné případy, že se při stejných příjmech a majetku rodičů výživné nestanoví), že otec neodříznutý od dítěte mnohem ochotněji výživné platí a sám za péči o něj nemalé prostředky vynakládá, jak správně píše paní Majová v článku Střípky o střídavé péči - otcům se nechce platit výživné.

Naopak mnoho otců je ochotno za střídavou péči ještě ženě platit. Uplatit ji, aby s ní souhlasila, protože jinak u soudu mají jen malou šanci. (Měli). Podobně rozhodují soudy, které střídavé péči nepřejí. Když nemohou najít argument pro její zamítnutí, tak otci aspoň napálí pořádné výživné. Viz článek "Držhubné" při střídavé péči o děti.

Skutečně, výživné se střídavou péčí souvisí. Mediální nepřesnosti (možná záměrné) novinářů udržují ve společnosti pověru, že se výživné neplatí. Ženy se pak logicky střídavé péči brání. Obavy o živobytí (nemusejí to být nutně zlatokopky) schovávají za zájem dítěte. Taková je každá druhá. Skutečný důvod přiznají jen ty upřímné.

Můj předchozí článek: Proč se feministky nehlásí i k branné povinnosti?

Autor: Petr Cihlář | karma: 22.90 | přečteno: 3061 ×
Poslední články autora