Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

SYETEY-KOTZOUR

15. 11. 2011 13:54
jako technik co studoval "baňu" vás mohu uklidnit

uskladnění vyhořelého paliva v ČR díky geologickým podmínkám je opravdu naprosto bezproblémové.........

Od kolegů, co zase mají jaderku vím, že nemáte pravdu v tom zbytku. Jaderná energie vychází nejen ekonomicky ale i ekologicky jako dobrá volba a to včetně nákladů na uskladnění odpadu.......mimochodem právě do míst, kam jaderný materiál přirozeně patří....pod zem.

Odpor vůči jádru je politikum a nemá racionální jádro. Jakkoli je mi Japonska líto, nás se tato hrozba netýká.....pokud by se dostala přílivová vlna až k nám, tak je konec života i bez elektrárny.....a pokud byste chtěl jako terorista letadlem zrušit jadernou elektrárnu, asi byste mohl kandidovat na Nobelovu cenu za fyziku....není mi jasné, jak to fyzicky udělat.;-D A Vám myslím také ne.....nebo se pletu?;-)

1 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

15. 11. 2011 14:00
Re: jako technik co studoval

jo a k Drábové......je to jedna z mála, která problematice rozumí a umí to dokonce srozumitelně formulovat naprostým amatérům. Klobouk před ní dolů. Více Drábových méně ekoloupežníků.;-D

11 0
možnosti

Karl Novak

15. 11. 2011 13:46
Možná rozumíte rodinnému právu, ale

problematice energetiky a bezpečnosti průmyslu nerozumíte.

Nejnebezpečnější energetika je ta založena na těžbě uhlí. Počty mrtvých horníku jsou řádově stovky ročně.

U nás jsou to jednotky mrtvých ročně. To je realita.

Pokud mluvíme o katastrofě ve Fukušimě, asi Vám unikl rozsah katastrofy v desítkách tisíc mrtvých.

A navíc, konstrukce elektrárny byla hodně stará, elektrárny před uzavřením a přece odolala ,v podstatě bez ohrožení okolí, takové dramatické zátěži.

4 0
možnosti

p_c

15. 11. 2011 13:50
Re: Možná rozumíte rodinnému právu, ale

Prosím Vás. Kde v článku žádám uzavření jaderných elektráren a návrat k tepelným? Nikdo se nepře o to, že je těžba uhlí špatná. Postavte si elektrárnu třeba u sebe doma na zahradě. Mnohem raději bych tam měl ale větrnou elektrárnu, než betonový komín

0 0
možnosti

Králík Roger

15. 11. 2011 13:27
Autor je podvodník a darebák a s tím Babišem tomu nasadil

KORUNU. Babiš totiž patří k zeleným tunelářům, kteří vydělávají na tom, že prostřenictvím zkorumpovaných zákonodárců nutí občany nakupovat něco, co by si nomálně za ty ceny NIKDY NEKOUPILI. V případě Babiše jde o "biosložky" v motorových palivech, která paliva ZDRAŽUJÍ A ZHORŠUJÍ JEJICH KVALITU.

Mimochodem, vzhořelé jaderné palivo se dá přepracovat a recyklovat a dokonce se to dnes z části dělá. Tady máte odkaz na FABRIKU.

http://en.wikipedia.org/wiki/COGEMA_La_Hague_site

1 0
možnosti

p_c

15. 11. 2011 13:29
Re: Autor je podvodník a darebák a s tím Babišem tomu nasadil

proč jsem podvodník a darebák? Šlápl jsem Vám na kuří oko? K Babišovi jsem se vyjádřil jen v tom smyslu, že řekl, že Obama loboval u Nečase. A to je pravda. Loboval za americké dodavatele jaderné technologie

0 0
možnosti

p_c

15. 11. 2011 13:13
Pro ty, kteří článek nepochopili

Článek nenabádá k uzavření všech jaderných elektráren, ale zamýšlí se nad motivy politiků, kteří si hledají důvody k výstavě dalších. Vysvětluje provázanost ekonomiky s politikou a zájem na veřejném mínění.

0 0
možnosti

bruselátor

15. 11. 2011 13:14
Re: Pro ty, kteří článek nepochopili

aha, takže v případě stavby nových uhelek, plynových či paroplynových elektráren takové motivy neexistují? Aha.

1 0
možnosti

P.32

15. 11. 2011 10:35
Přečerpávačky.

Problém je ten že jak se začne plánovat výstavba přečerpávacích elektráren začnete také ihned protestovat a nebo na to nebudou finance,četl jsem o plánu cca starým 70 let o vybudování vodní cesty do Budějovic kde si přehrady měli mimo špičku předávat vodu proti proudu a skončilo to vybudováním Slap.

1 0
možnosti

lesicatko

15. 11. 2011 10:28
Na zamyslenie...

Ten článok samozrejme argumentačne nie je v poriadku, ale kedže autora si vážim pre jeho upozornovanie na problémy okolo striedavky , detí , zlyhavanie  socialky  - myslím, že nie je namieste ho zosmiešňovať, proste šlapol vedľa,..

Možno dôležitejšie upozornenie pre priaznivcov jadrovej energetiky - v takomto stave sú dnes mnohí ĺudia, ktorí budú voliť a stačí zpoar  jadrových havarii a pridajú sa další. Už len z tohto dôvodu to nevyzera s jadrovou energetikou ružovo. Dalšie mimoriadne vážne upozornnie je v tom, že počas celých dejín jadrovej energetiky sa ako zdroj tato energia rozšírila len malo, v elektrickej energii hradí jadrová celosvetovo le cca16 %, v celkovej spotreby energií je pod 10 % - a to šlapali ekonomiky, čo bude až šlapať nebudú ? Spomína sa tu Čína - ano, mohutne investuuje aj do alternatív a bude aj do jadroviek, ale jej energetická zakladňa bude zrejme  do r 2050 prevažne fosílna. Budeme mať ešte čas prejsť na jadro vo veĺkom keď zelení precitnú ? No neviem...

0 0
možnosti

pavel 99

15. 11. 2011 10:31
Re: Na zamyslenie...

autora nikdo nezesměšňuje, úspěšně to zvládá sám.:-/

4 0
možnosti

vendis.j

15. 11. 2011 10:19
Energetika a dogmatické postoje

- prostě nejdou k sobě !!! Pokud toto někdo laikům nevysvětlí, dočkáme se zřejmě dalších podobných článků.

Jedna věc, kterou laik v energetice nepochopí je skutečnost, že o energetice se nedá a ani nesmí uvažovat jednoduchým stylem: "jádro ANO/NE , OZE ANO/NE, plyn ANO/NE ... Elektroenergetika nejsou jenom zdroje, ale také sítě a spotřeba !!!

Každý zdroj se v celkové koncepci hodí pro něco jiného (je rychlý, má stabilní dodávku, je levný, kryje se s křivkou poptávky, je regulovatelný...). Každý zdroj má odlišný způsob zatěžování soustavy. Každý zdroj potřebuje vhodnou lokalitu, která se zrovna nemusí shodovat s lokalitou aktuální poptávky. Vždy je nutný rozumný kompromis. Konkrétně k dostavbě Temelína - neprovést dostavbu v situaci, kdy je už dávno připravena větší část zázemí pro další dva bloky by byl energetický a ekonomický nesmysl.

Pokud se však laik rozhodne brát energetiku pouze bilančně, pak nás opět oblaží podobným článkem :-)

3 0
možnosti

markyz.Gero

15. 11. 2011 10:32
Re: Energetika a dogmatické postoje

spousta lidí si elktrárnu představuje jako gigantický monočlánek, když je třeba zapneme, když je třeba vypneme, nějaké doby náběhu, doby setrvačnosti atd atd je nezajímají, a rozvodné sitě jsou přece jen trochu větší dráty, stejné jako má doma k zásuvce

1 0
možnosti

markyz.Gero

15. 11. 2011 10:04
vy tomu moc nerozumíte že?

celý váš článeček je pouze o tom co si myslíte ne o faktech přidejte k tomu něco emocí a hry na závistivou strunu a je to na světě, máte tam hodně nesmyslů

2 0
možnosti

QQ.

15. 11. 2011 9:30
Reknu to slusne

1. nekdy si zajdete do jaderne elektrarny na prohlidku, cistota a uroven 3. tisicileti, az pak navstivite "normalni podnik", kde se topi uhlim, vsude smrad a odpad nejruznejsiho druhu, pochopite co je a co neni pokrok, kde je budoucnost

2. energetika je dnes uz ekonomicka zalezitost a na vystavbu a provoz elektrarny jen nadseni nestaci, je treba miliardove investice, nasledna navratnost ..., takze je to i o podnikani a o zisku, na tom neni nic spatneho

3. odpad, stale se mluvi o tom, ze neni vyresen odpad, pokud je nekde odborne kontroplovane a sledovane uloziste s dohledem a merenim, neni na tom nic hrozneho, podivejte se na odpad na skladkach, odpad v lesich, odpad v rekach, odpad na ulicich... To, ze nekde je ulozene a kontrolovane vyhorele palivo neni tragedie, to je sen, o kterem si v jinych oborech lidske cinnosti muzete nechat jenom zdat. To co je tady realitou je jinde nedosazitelny sen.

4 0
možnosti

MiroTR

15. 11. 2011 9:37
Re: Reknu to slusne

3.  Kdyby se vše, co nás může ohrozit kontrolovalo, evidovalo a zabezpečovalo tak, jako radioaktivní odpad, byla by Země krásná a čistá.

2 0
možnosti

Mrhamotý Krdlebný Kňukvulín v2.0

15. 11. 2011 9:23
Hm,

ukažte mi jedinej použitelnej zdroj el. en., u kterého se dá vstupní energie nasyslit na slušných pár let dopředu tak, jako u jádra z mnoha různých zdrojů tak, jako u jádra. Mám pocit že právě tohle je ta energetická nezávislost.

No a k paní Drábové - kdyby většina zdejší populace měla v hlavě aspoň polovinu toho co ona, žilo by se tu poněkud líp.

11 0
možnosti